RO: Industria modei post-pandemie

RO: Industria modei post-pandemie

De când întreaga lume a fost afectată de COVID-19, multe afaceri și-au mutat activitatea exclusiv în mediul online sau au întrerupt orice activitate. Industria modei se află printre cele mai afectate industrii din această perioadă, ceea ce a scos în evidență nevoia de anumite schimbări. Această pandemie a expus partea mai puțin plăcută și vizibilă a acestei industrii, dar totuși cunoscută de mulți dintre noi.

În ultimele luni marile branduri pe care le găsim prin mall-uri și-au anulat comenzile pentru noile colecții, deși multe erau deja în fabricație sau așteptau să fie livrate și au refuzat să își plătească furnizorii. Brandurile obișnuiesc să plătească pentru comenzi, doar după ce produsele au fost livrate în depozitele lor, prin urmare este foarte ușor să renunțe la o comandă, mai ales acum când magazinele sunt închise și vânzările în scădere. 

De exemplu, în Bangladesh una dintre cele mai afectate țări de această dedcizie, suma comenzilor anulate sau amânate este de peste 3 miliarde de dolari. Această sumă reprezintă 982 milioane de haine ce trebuiau să ajungă în magazinele din Europa și implică peste 2 milioane de muncitori afectați, date conform Asociației Muncitorilor din Industria Textilă, Bangladesh. Mulți muncitori au rămas fără un loc de muncă peste noapte, fără a avea posibilitatea de a beneficia de alte ajutoare, mulți dintre ei fiind imigranți.

Pot părea niște probleme prea departe de noi, care nu ne afectează direct. Peste tot oamenii au rămas fără locuri de muncă. Dar această situație demonstrează că ceea ce alegem să cumpărăm are un impact asupra muncitorului care a cusut ceea ce purtăm, indiferent unde se află în lume. 

Cum putem afla despre modul în care un brand își tratează angajații? Acestea ar trebui să fie informații disponibile publicului larg pe care să le găsimt pe site-ul orcărui brand, ceea ce ține de nivelul de transparență a unui brand. Transparența brandurilor este o problemă des întâlnită în indusria modei. Încearcă să aflii în ce fabrică (nu în ce țară) și cu cât a fost plătit cel care a cusut tricoul de pe tine. Cel mai probail vei găsi niște promisiuni care te asigură că brandul își tratează angajații cu respect și că le oferă condiții optime de muncă. Ceea ce sună bine, dar ceea ce înțeleg eu prin condiții optime de muncă e diferit de ceea ce înțelege brandul, motiv pentru care este nevoie de informații mult mai clare. 

Spre o industrie transparentă

Transparența brandurilor este un element vital pentru un viitor sustenabil al industriei modei. În principiu ceea ce nu vedem, nu putem repara. Un brand transparent presupune publicarea informațiilor despre cine sunt furnizorii acestuia, cum se desfășoară relația dintre aceștia, cum sunt implementate și respectate drepturile omului, impactul climatic al brandurilor și cum se acționează pentru diminuarea acestuia. Dacă aceste informații ar fi disponibile, modul în care muncitorii și furnizorii ar fi tratați într-o criza globală ar fi diferit, brandurile putând fi trase la răspundere mult mai ușor (dovezile fiind mai ușor de obținut). 

Într-adevăr, unele informații pot fi găsite pe site-urile marilor branduri, dar de cele mai multe ori informația e destul de generală. De exmplu pe site-ul H&M România când vizualizezi un produs poți să vezi detalii despre originea acestuia, aflii în ce țară a fost fabricat și despre furnizori. Doar că mesajul general despre furnizori sună cam așa la orice produs:

Toate produsele noastre sunt fabricate de furnizori independenți, adesea în țări în curs de dezvoltare, în care prezența noastră poate avea un impact real.

Super, dar cine sunt acești furnizori? Cum pot afla informații despre ei? Care e impactul?

Începutul e bun, brandurile oferă mai multe informații comparativ cu anii precedenți. Următorl pas e ca informațiile să devină explicite și însoțite de dovezi.

Fashion Revolution, o mișcare globală pentru o industrie a modei care pune mediul și drepturile omului deasupra profitului, explică în Fashion Transparecy Index 2020 cum în acest an brandurile oferă mai multe informații despre politicile interne și angajamentele luate pentru a proteja muncitorii și mediul comparativ cu anul trecut (acest index este publicat anual, și analizează comportamentul a 250 de branduri). Cu toate acestea, ceea ce lipsește de cele mai multe ori din aceste informații este cum se implementează toate aceste politici și angajamente. O altă problemă, destul de des întâlnită, este bombardarea consumatorului cu informații irelevante pe care de cele mai multe ori consumatorul nu le înțelege și renunță la a se informa sau a pune la îndoială valorile brandului preferat.

Cum va arăta industria modei după pandemie?

De la începutul pandemiei, majoritatea magazinelor nu au mai primit livrări, iar hainele au început să se adune grămezi în depozite. Când va veni vremea redeschiderii magazinelor aceste haine vor fi cel mai probabil considerate out of season. Ce se va întâmpla cu aceste stocuri în stare perfectă? O să fie vândute, reciclate, donate, arse sau aruncate? Industria modei se confruntă deja cu o problema uriașă în ceea ce privește risipa și producerea deșeurilor. Această criză fie va accentua problema sau va împinge marile companii să dezvolte noi programe și metode de reciclare.

Putem spera la mai bine, dar trebuie și să acționăm. Chiar dacă vânzările online au crescut, în general cerea pentru haine a scăzut. Mulți dintre noi și-au revizuit prioritățile din cauza incertitudinii financiare și instinctul de a cumpăra un nou tricou și poate niște pantaloni la reducere s-a diminuat. Acest comportament al consumatorului ar putea schimba viteza cu care trendurile vin și pleacă și să ducă la branduri care produc mai puține colecții noi, dar care oferă calitate, în timp ce încă produc profit. De exemplu, majoritatea brandurilor de fast-fashion aduc o colecție nouă sau câteva elemente noi o dată la două săptămâni, iar altele chiar zilnic.

Photo by Artem Beliaikin 

Pe de altă parte, după perioada de izolare totul ar putea merge la fel, cu piciorul pe accelerație și cu un plus de reduceri pentru a mai scăpa de stocul ce se adună în depozite, cu oameni care dau iama în magazine pentru a-și reîmprospăta garderoba. Până la urmă depinde cum se va schimba comportamentul nostru ca și consumatori, dar și modul în care marile branduri vor acționa. Nu vom vedea o schimbare radicală peste noapte, dar dacă vom învăța să consumăm conștient, dacă ne vom informa despre brandurile preferate și le vom cere mai multe informații despre cine și cum a produs hainele (Fashion Revolution îți arată cum aici), contribuim cu pași mici, dar siguri la restructurarea industriei.

Trebuie să înțelegem că e ușor să zici cuiva „nu mai cumpăra de la brandurile de fast-fashion”, să dai sfaturi eco, și să îi trimiți doar la second-hand. Dar, la fel de ușor e să ajungi să te simți vinovat pentru orice achiziție, și asta nu va duce la un consumator mai cumpătat, ci la un consumator frustrat care va revenii la vechile obiceiuri. Pentru unii detașarea completă de tot ce înseamnă fast-fashion funcționează, ceea ce e foarte bine și cu siguranță impactul lor asupra mediului este diminuat. Pentru alții nu va funcționa la fel de bine, mai ales dacă sunt parte din categoria shopaholicilor. La asta mai adugă și un buget restrâns, dar dorință mare pentru ținute noi. E ca atunci când decizi peste noapte să nu mai mănânci nimic cu zahăr și peste câteva zile dai iama în dulapul cu dulciuri. De aceea e important să luăm decizii informate, să reducem consumul puțin câte puțin, să intrăm în două magazine în loc de cinci, să fim creativi prin folosirea aceleași piese vestimentare în diferite combinații, să facem schimburi cu prietenii și să ne înțelegem nevoile.

Industria de fast-fashion nu va dispărea prea curând, de aceea scopul e ca această industrie să se schimbe în bine, ceea ce e posibil prin acțiunile noastre mici, dar consistente. 


Leave a Reply