RO: Piele naturlă vs piele ecologică, o dezbatere fără sfârșit

Ridic ușor capacul unei cutii din carton negru. In interior mă așteptau o pereche de bocanci din piele naturală a căror culoare aduce ușor cu nuanța pielii mele, adică o nuanță de nude cum scrie și pe cutie. Mirosul de nou și piele prelucrată mă izbește instant. Pentru o secundă am călătorit înapoi în timp în atelierul înghesuit de lângă școală unde obișnuiam să îmi repar încălțămintea și unde se confecționau și geci de piele. Nu mi-am achiziționat ceva din piele naturală de cel puțin 3-4 ani, așa că mirosul m-a surprins, aparent într-un mod plăcut. Încă asociez acest miros cu calitatea, durabilitatea și luxul.

În timp ce încercam noii mei bocanci și le admiram culoarea, mă gândeam ce bine aduc a piele de om și am realizat că nu am idee din ce fel de piele sunt făcuți. Nu e prima dată când mă gândesc la asta, am mai încercat să aflu din ce fel de piele sunt confecționate diverse obiecte vestimentare dar fără prea mult succes. Mă consolez cu faptul că sunt produși în România și am susținut un brand local prin achiziția mea, dar și cu faptul că nu am găsit nimic similar ca design din piele ecologică la alți competitori.

Asta mă duce la nesfârșita dezbatere:
Care este varianta cea mai sustenabilă, pielea naturală sau cea ecologică?
photo by Kevin Menajang 

Activiștii pentru drepturile animalelor atrag atenția asupra condițiilor groaznice și tratamentele teribile aplicate animalelor din marile ferme, care aduc mai mult a fabrici având în vedere procesul industrializat de creștere a acestora. Activiștii pentru mediu explică cum creșterea bovinelor contribuie semnificativ la emisia de gaze cu efect de seră (cu 18% în întreaga lume conform unui studiu realizat de UN in 2006, singura sursă oficială pe care am găsit-o care prezintă date la nivel global). Trebuie menționat că pielea acestora este un produs secundar care dacă nu s-ar folosi ar deveni deșeu, acestea fiind crescute în special pentru lapte și carne.  La acestea se adaugă defrișarea pădurilor pentru a crea terenul necesar creșterii bovinelor, dar și procesul chimic de vopsire a pielii care poluează masiv, chiar dacă aceste tehnici s-au mai îmbunătățit.

Pe de altă parte, producția de piele ecologică vine și ea cu un cost mare pentru mediu. Pielea ecologică este confecționată din poliuretan și policlorură de vinil (PVC) care sunt supuse unor procese chimice pentru a obține o piele flexibilă și durabilă, asemănătoare cu cea naturală. Aceste procese chimice implică vopsirea unei țesături cu poliuretan lichid, ceea ce necesită un solvent toxic, iar PVC-ul are nevoie de ftalați, care sunt niște compuși folosiți ca și plastifianți pentru a mări durabilitatea și flexibilitatea materialului. Ambele sunt derivate din combustibil fosili care prin ardere eliberează azot și carbon în atmosferă ceea ce contribuie la producerea ploii acide și nu numai. Ambele au nevoie de sute de ani pentru a se degrada, iar probabilitatea ca aceasta să ajungă la groapa de gunoi este mult mai mare având în vedere faptul că produsele din piele ecologică sunt mai ieftine și de cele mai multe ori nu foarte de rezistente. Asta nu a oprit promovarea pielii ecologice ca o alternativă eco de unde și numele.

Aceste două tabere vor exista mereu, și de-a lungul timpului m-am confruntat cu sentimente și opinii contradictorii pentru că există informații care susțin coerent ambele tabere. După o perioadă lungă în care încet, încet mi-am format propriile principii am înțeles că nu există un răspuns 100% corect.

Adevărul este că tipul de piele pentru care optezi e un criteriu important, dar nu decisiv când vrei să faci o achiziție care dăunează mai puțin planetei. Fie că ești vegan sau crezi că pielea naturală s-ar irosi dacă nu s-ar prelucra în alte obiecte, este la fel de important unde și în ce condiții au fost confecționate aceste produse (de unde și consolarea mea de mai sus).

Există mereu anumite compromisuri de luat în considerare. Amy Powney, directorul de creație Mother of Pearl, un brand britanic care explorează moduri etice de a crea haine, explica în 2019 pentru Vogue UK ce crede despre pielea ecologică:

,,Există niște probleme mari când vine vorba de producția de piele naturală, dar cred că termenul de piele ecologică este un dezastru din punct de vedere al marketingului. Brandurile și furnizorii au sărit și au asociat acest termen cu o mișcare etică, ceea ce face consumatorul să se simtă bine. Dar dacă cumperi piele ecologică, trebuie să înțelegi că cumperi de fapt plastic.”

Designerul Gabriela Hearst, care are propria fermă de vite, și-a exprimat opinia în același articol și cred că punctează niște probleme importante:

,,Aș folosi piele ecologică oricând, dar nu am găsit una care este biodegradabilă 100%. Toată lumea vorbește despre pielea crescută în laborator, ceea ce sună promițător, dar se află încă în primele stagii. Un adevărat consumator de produse de lux știe cum arată calitatea- nu îl poți păcăli. Ceea ce pot să fac este să încerc să folosesc ceea ce deja există, precum stoc nefolosit (dead-stock) și produse secundare (byproducts). Este o situație complicată, dar mă focusez pe risipă: știu că atunci când vitele pe care le creștem organic sunt trimise la abator, 99% este folosit, nimic nu se aruncă.”

În ceea ce privește alternativele biodegradabile ale pielii ecologice există câteva materiale fascinante. De exemplu, PINATEX este un material similar cu pielea făcut din frunzele de ananas care rămân în urma recoltării, care altfel nu ar avea nicio folosință. O altă variantă este MALAI, un material făcut din apă de cocos, mai exact din celuloză bacteriană. Partea și mai bună e că apa aceasta de cocos este colectată de la fermieri locali care altfel ar arunca lichidul, care ar putea dăuna solului. Ultima vedetă din lista materialelor fascinante este MUSKIN, o alternativă la piele făcută din ciuperci. Ciuperca se numește, Phellinus ellipsoideus, și este un fel de ciupercă mare parazită care crește în sălbăticie și atacă copacii din pădurile subtropicale.

Deși existența acestor alternative mă bucură, momentan ele reprezintă un procent mic comparativ cu pielea ecologica făcută din plastic și mai este un drum lung până când aceste alternative vor acapara piața.

Până atunci, indiferent ce fel de piele preferi, cea mai bună regulă după care să ne ghidăm este consumul informat și cumpătat, să ne asigurăm că plătim pentru un produs de calitate de care ne putem bucura mult timp și care a fost creat în condiții etice (în funcție de informația disponibilă și venit).

P.S. Cei de la Concepto, un brand din România, crează haine fabuloase într-un mod sustenabil și informează consumatorii despre acest subiect. Cred că merită menționați, mai ales că corsetul lor din bucăți de piele refolosite merge de minune cu acest articol.

Leave a Reply

%d bloggers like this: